polARis

Een bordspel met kaarten, pionnen, en fiche, met achtergrondkaarten die gebouwen en voorzieningen zoals ziekenhuis, kerk, kinderdagverblijf, en boerderij tonen, op een tafel met documenten en kleine voorwerpen.

Praktische informatie

Aantal spelers: 30 - 75 spelers
Duur: minimaal 3 uur
inclusief evaluatie en introductie
Prijs: Vanaf 5150 euro (ex btw)

het spel

Als inwoners van het gepolariseerde Polaris vertegenwoordigen jullie de lokale overheid, de burgers, de media, de handhavers en de sociale instituten.

Tijdens dit fysieke (lees: offline) spel ontdek je welke de-polariserende acties je kunt ondernemen vanuit je eigen rol en ondervind je welk effect je acties hebben op de anderen in het speelveld. Met als gezamenlijk doel om een Bruto Nationaal Geluksindex van 70 te behalen is Polaris een simulatiespel dat de dynamieken van het wij-zij denken invoelbaar maakt.

Via de-polarisatietechnieken krijg je als speler handvaten om verbinding te herstellen. Ondertussen beïnvloeden overheidsbeleid, media en influencers het welzijn van de stad.

In het eindspel wordt duidelijk of Polaris floreert of verder polariseert. Spelers reflecteren op hun keuzes en krijgen inzicht in de dynamiek én hun eigen rol daarin. Verliezen ze zich in de crisis of behouden ze de regie en lukt het om samen te werken? Is de polarisatie een feit of is er nog ruimte in het milde midden?

het nArrAtief

In het geval van polariserende onderwerpen spelen het heersende narratief en alternatieve verhalen een sleutelrol. Ze bepalen onze werkelijkheid, ons referentiekader en ons gedrag. Om een veilige omgeving te creëeren kiezen we ervoor om het spel in de fictie te spelen. Dit schept voldoende afstand voor spelers om zich open te stellen. We nemen de spelers mee in verschillende verhaallijnen die al dan niet aansluiten bij de realiteit van de spelers. Tijdens het spel ontstaan er ook nieuwe verhaallijnen die de spelers zelf verzinnen.

De basis verhaallijn, de karakters en de gebeurtenissen kunnen op verzoek worden aangepast om zo te kunnen spelen met een actuele case of een transitievraagstuk dat binnen de organisatie speelt.

Persoon houdt een blauwe kaart met tekst, terwijl er een andere persoon op de achtergrond een andere kaart vasthoudt. Op tafel liggen spelonderdelen en spelkaarten.

spelen met trAnsities

Systeemveranderingen en verschuivingen zijn zelden voorspelbaar. Meerdere factoren en actoren kunnen de loop van een verandering beinvloeden. Een ding is zeker. Om een verandering te kunnen doorvoeren moet er een kritieke massa zijn.

Polarisatie kan daarbij als catalysator werken, maar ook als tegenwerkende kracht.

Ben je benieuwd welke rol polarisatie speelt binnen jouw transitievraagstuk en hoe je daar strategisch mee om kunt gaan? Met Polaris heb je een tool in handen om te spelen met de transitie en zo de black swans, de vooroordelen en de aannames te ontdekken en toetsen.

Na afloop van het spel heb je:

  • Inzicht in wat polarisatie daadwerkelijk is en hoe het werkt

  • Hoe polarisatie transities kan beïnvloeden. In positieve en negatieve zin.

  • Kennis over wat je kunt doen om te voorkomen dat de transitie vertraagd door polarisatie.

  • Inzicht in vooroordelen, unknown unknowns en aannames van je medespelers.

  • Inzicht in de sleutelrollen.

  • Ervaren wat het is om in een gepolariseerde stad te bewegen


spelen Met een eiGen cAse

Sta je voor een grote uitdaging, een beleidsverandering, een gebiedsontwikkeling, een burgerparticipatietraject of heb je als organisatie / overheid juist iets meegemaakt waar je op wilt reflecteren? Dan kun je Polaris inzetten als simulatie om te onderzoeken welke groepsprocessen van invloed zijn of zijn geweest en hoe je hier in de toekomst op kunt anticiperen.

Na afloop van het spel heb je:

  • Inzicht in wat polarisatie daadwerkelijk is en hoe het werkt

  • Hoe polarisatie een rol speelt in jouw case.

  • Kennis over wat je kunt doen om te voorkomen dat polarisatie escaleert.

  • Inzicht in vooroordelen, unknown unknowns en aannames van je medespelers.

  • Inzicht in de sleutelrollen.

  • Ervaren wat het is om in een gepolariseerde stad te bewegen.

  • Een man in een pak houdt een microfoon vast en staat voor een demonstratie met rood geklede demonstranten en vlaggen in een schemerachtige omgeving.

    storytelling

    In een multimediale setting worden spelers direct meegenomen in de wereld van Polaris.

  • Mensen die een bordspel spelen of bespreken rond een tafel in een vergaderruimte.

    teAMs

    We spelen in meerdere teams waardoor je de perpectieven van burgers, overheid, media en andere sleutelrollen in de stad meekrijgt.

  • Polaris media

    (sociAl)mediA

    De ‘main stream media’ en de socials worden tijdens het spel gevuld door de journalisten en de influencers in het spel. De posts zijn voor iedereen zichtbaar als bron van informatie.

simulAtie

Polaris is een simulatiespel. Simulatiespellen (of simulatiegames) zijn spellen waarin spelers een realistisch systeem, proces of wereld nabootsen om bepaalde situaties te verkennen, beslissingen te nemen en de gevolgen daarvan te ervaren.

In Polaris hebben we aan de hand van ontwerpend en theoretisch onderzoek een simulatie ontworpen die de theorieën en de dynamieken rondom het thema Polarisatie inzichtelijk en invoelbaar maken.

Als speler van Polaris krijg je de kans om te spelen met dingen als het wij-zij denken, vooroordelen, fakenews, gedragsbeïnvloeding, manipulatie, propaganda en beleid. Maar het leent zich ook uitermate goed voor het toetsen en beleven van strategieën en beleidsplannen.

Speel je mee? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking of boek een speelsessie.